top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

Wat is een meeneemhypotheek?

Door de stijging van de hypotheekrentes sinds begin 2022, is de meeneemhypotheek interessant geworden. Met een meeneemhypotheek kun je de hoogte van de hypotheekrente en je huidige rentevaste periode namelijk meenemen naar de volgende koopwoning. Vooral als de rentes sterk gestegen zijn, is het aantrekkelijk om gebruik te maken van de meeneemhypotheek.

De meeneemhypotheek staat ook wel bekend als de verhuisregeling of de meeneemfaciliteit. Door het kiezen voor een dergelijke hypotheek heb je de mogelijkheid om de gekozen rente en rentevaste periode mee te nemen naar je volgende koopwoning. De meeneemhypotheek is voordelig als bij het kopen van de volgende koopwoning de hypotheekrente hoger is. Het meenemen van de hypotheek kan alleen als je bij dezelfde bank blijft.


Wat als je een duurder huis koopt?

Je kunt de hypotheek meeverhuizen voor de openstaande schuld en voor de periode dat de huidige rentevaste periode nog vaststaat. Als de mee te verhuizen hypotheek niet hoog genoeg is voor het kopen van je volgende woning, kun je aanvullend een extra hypotheek afsluiten tegen het actuele rentetarief. Je profiteert dus alleen van de lagere rente tot de openstaande schuld in je huidige hypotheek en ook gedurende de resterende looptijd van de rentevaste periode. In een voorbeeld zullen we het idee nader toelichten.


Voorbeeld

Je hebt in 2020 een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente van 2%. De hypotheek had een waarde van €250.000. In 2023 heb je een ander huis gekocht voor €300.000. Je oude hypotheek bedraagt nog €225.000 met een resterende looptijd van 17 jaar. Deze neem je mee naar je volgende koopwoning omdat de hypotheekrentes nu hoger zijn dan 2%. Je hebt nu nog een nieuwe hypotheek nodig voor €75.000 tegen de huidige hypotheekrentes.


Waarom altijd kiezen voor een meeneemhypotheek?

De hypotheekrentes zijn sterk gestegen in vergelijking met de rentestanden begin 2022. Toch is het ook nu nog steeds verstandig om een hypotheek te kiezen die je mee kunt nemen naar je volgende koopwoning. De rentes kunnen namelijk nog veel hoger worden. In de jaren 80 betaalde je meer dan 10% rente voor een langlopende rentevaste periode. Kopers van woningen die een aantal jaren geleden gekozen hebben voor een meeneemhypotheek, zijn er nu blij mee.


Er volgt nog wel een beoordeling voor de nieuwe hypotheek

Met een meeneemhypotheek neem je alleen de huidige hypotheekrente voor de resterende looptijd mee, maar niet de hypotheek zelf. De geldverstrekker gaat voor de nieuwe hypotheek nog wel beoordelen of je de lening kunt krijgen. De meeneemhypotheek zorgt er dus niet voor dat de geldverstrekker niet meer gaat toetsen of je de hypotheek ook kunt krijgen.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Comments


bottom of page