top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

WAT HOUDT DE OUDERDOMSCLAUSULE IN?



In een koopovereenkomst kan een ouderdomsclausule worden opgenomen. Deze clausule heeft als doel om de verkopers te beschermen. Wat houdt de ouderdomsclausule in en wat is het effect van de clausule in het koopcontract en de overdrachtsakte? De huidige bouwvoorschriften zijn veelomvattender dan de bouwvoorschriften in de jaren zeventig. Oudere woningen voldoen vaak niet aan de huidige bouwnormen. Kopers van een oudere woning kunnen ervan uitgaan dat de bouwkwaliteit slechter is dan tegenwoordig gebruikelijk is. Daarnaast tonen oudere woningen ook gebreken doordat de kwaliteit in de loop der jaren afneemt. In het koopcontract van een oudere woning kan daarom een ouderdomsclausule worden opgenomen. In zo'n ouderdomsclausule staat dat de koper bekend is met de ouderdom van de woning. Gevolgen van verborgen gebreken, die voortkomen uit deze ouderdom, zijn door de ouderdomsclausule voor risico van de koper.

De gevolgen van een ouderdomsclausule De ouderdomsclausule is er met name om de verkoper te beschermen tegen beschuldigingen van een slechte bouwkundige staat van de woning. De oorzaak kan dus te maken hebben met de periode waarin de woning werd gebouwd en de minder strenge bouwkundige normen die van toepassing waren in die tijd, of simpelweg de ouderdom van de woning. Een andere reden kan zijn dat er allerlei verbouwings- en renovatiewerkzaamheden aan deze oude woning zijn verricht. De kwaliteit hiervan kan te wensen overlaten. Hierdoor kunnen ook recente werkzaamheden aan de woning onder deze ouderdomsclausule vallen. Kopers beseffen vaak niet dat de ouderdomsclausule inhoudt dat verkopers moeilijk aan te spreken zijn op verborgen gebreken. Daarom is het belangrijk om een aankoopmakelaar mee te nemen, vooral bij het kopen van een oudere woning.

De ouderdomsclausule beperkt het risico van de verkopers De verkoper moet bestaande gebreken die bekend zijn, melden aan de potentiële koper. Het risico van de verkoper wordt beperkt gericht op gebreken waarvan de verkoper niet op de hoogte was ten tijde van de verkoop. De kans op een claim van de kopers voor verborgen gebreken is kleiner door de ouderdomsclausule. Nog steeds is het voor de kopers mogelijk om de verkopers aansprakelijk te stellen voor verborgen gebreken, maar de kans van slagen tegenover de rechter is kleiner door de ouderdomsclausule.

Altijd een bouwkundige keuring laten uitvoeren Het is raadzaam voor kopers, zeker bij oudere en gerenoveerde woningen, om voorafgaand aan de koop een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bij het kopen van een woning waar een ouderdomsclausule voor geldt, is een bouwkundige keuring nog belangrijker. Als koper moet je namelijk goed weten wat je koopt. Met een bouwkundige keuring krijg je inzicht in de kosten die je kunt verwachten. De uitkomsten van een bouwkundige keuring kunnen een reden zijn om een woning niet te kopen. De ouderdomsclausule wordt ook opgenomen in de overdrachtsakte die bij de notaris wordt ondertekend. Ook de notaris zal de kopers nog een keer wijzen op de inhoud van de clausule en wat de gevolgen zijn na het ontdekken van gebreken aan de woning.



61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Huis met gebreken: hoe verder?

Koop je een bestaande woning? Dan kan het zijn dat er onverwachte verborgen gebreken aan het licht komen als je eenmaal in het huis...

コメント


bottom of page