top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

Ruimere vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters in 2024.

Goed nieuws voor starters die van plan zijn in 2024 hun eerste huis te gaan kopen: de vrijstelling overdrachtsbelasting wordt in 2024 verruimd. De woningwaardegrens schuift namelijk op naar boven. Ik leg je graag uit hoe de startersvrijstelling werkt en wat het voor jou betekent.

Wat is de startersvrijstelling?

De startersvrijstelling is een maatregel van de Rijksoverheid om met name jonge en startende kopers te helpen bij de aankoop van hun eerste woning. Met de startersvrijstelling krijg je, wat de naam deels al zegt, een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. We horen je al denken “wat is de overdrachtsbelasting?” Dat is de belasting die moet worden betaald bij het ‘wisselen’ van eigenaar van een huis.

Het standaard tarief bedraagt 2% van de koopsom. Bij een huis met een koopsom van €300.000,- betaal je in het normale tarief dus €6.000,- aan overdrachtsbelasting. Een vrijstelling van deze overdrachtsbelasting kan je dus al snel veel geld besparen.

De voorwaarden

Er zijn vier belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op de startersvrijstelling:

  1. Je koopt een woning waar je zelf voor langere tijd in gaat wonen. Dit houdt in dat het om permanente bewoning gaat, niet om recreatiewoningen.

  2. Je bent een starter. In de ogen van de overheid ben je starter wanneer je tussen de 18 en 35 jaar oud bent en nog nooit in het bezit bent geweest van een koopwoning.

  3. Op het moment dat je het huis koopt, mag de woningwaarde niet hoger zijn dan de woningwaardegrens (in 2023 bedraagt deze grens €440.000,-). Hierin worden aanhorigheden, zoals de tuin, garage, schuur, serre en aan- of uitbouw. Deze waarde is vaak gelijk aan de koopsom die in de koopovereenkomst staat.

  4. Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling.

Wat gaat er veranderen aan de startersvrijstelling?

De woningwaardegrens wordt verhoogd. Dit houdt in dat je als starter meer kunt besteden aan een huis en alsnog kunt profiteren van deze vrijstelling.

Vanaf 1 januari 2024 gaat deze startersvrijstelling omhoog van €440.000,- naar €510.000,-.

Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling in 2024 blijven de overige criteria gelijk. Wel is het belangrijk dat, om te kunnen profiteren van de verhoogde woningwaardegrens van €510.000,-, de sleuteloverdracht plaatsvindt ná 31 december 2023.

Ben je op dit moment starter en heb je een budget van €440.000,- tot €510.000,-? Dan kan het verstandig zijn om de overdracht plaats te laten vinden vanaf 1 januari 2024. Je hoeft dus niet te wachten met het kopen van je eerste huis, maar houdt rekening met de datum van de sleuteloverdracht bij de onderhandeling.

Belangrijk om te weten

Het is niet verplicht om gebruik te maken van de startersvrijstelling. Je kunt bijvoorbeeld samen met je partner er voor kiezen dat één van jullie het huis koopt, zodat je later de vrijstelling (voor de helft) kunt benutten bij de aankoop van jullie tweede huis. Wil je weten hoe dit precies zit en of dit interessant is voor jouw persoonlijke situatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak en ik help je verder.42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Comentários


bottom of page