De huizenmarkt is de gekte aan het afschudden. Het overbieden van tienduizenden euro’s wordt minder gebruikelijk. De huizenprijzen zijn nog steeds erg hoog, maar het is weer aantrekkelijker geworden om een huis te kopen. Waar moet je op letten bij het kopen van je eerste huis? Een huis kopen gaat over zeer grote bedragen. Het is verstandig dat jij je inleest om de nodige tips tot je te nemen. Ik wil je daar graag mee helpen. Door het inschakelen van een aankoopmakelaar kun je tips krijgen specifiek voor jouw situatie.
1. Koop een huis op de groei
Pas op met het kopen van een huis afgestemd op jouw huidige situatie. Voor nu is bijvoorbeeld een appartement met één slaapkamer ideaal voor een stel. Je loopt echter al snel tegen ruimtegebrek aan als je wilt thuiswerken of wanneer zich gezinsuitbreiding aandient. Een huis of een appartement koop je voor een langere periode, dus houdt rekening met veranderende omstandigheden. Als de huizenprijzen zakken de komende jaren, kun je het nu gekochte appartement mogelijk niet meer voor een goed bedrag verkopen.
2. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Als koper van een huis heb je een onderzoeksplicht. De verkoper moet bekende gebreken melden en jij moet er onderzoek naar doen. Je kunt geschillen met de verkoper voorkomen door het uit laten voeren van een bouwkundige keuring. Een expert brengt met een dergelijke keuring in kaart wat het jou kost om het huis in een goede staat te krijgen. Met een bouwkundige keuring voorkom je dat je hoge kosten moet maken die je niet verwacht na het kopen van een huis.
3. Ga met meerdere hypotheekadviseurs in gesprek
Voor het afsluiten van een hypotheek kun je naar de bank waar ook jouw betaalrekening loopt of waar je ouders ook een hypotheek hebben. Kijk vooral verder dan alleen naar de huisbank. Uiteraard kun je wel een afspraak met de bank inplannen, maar maak ook nog een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Door meerdere hypotheekgesprekken kun je geld besparen op de maandlasten en mogelijk heeft een tweede adviseur een beter advies afgestemd op jouw situatie.
4. Ga meerdere keren bezichtigen voordat je koopt
Tot begin dit jaar kreeg je niet de kans om een tweede bezichtiging in te plannen voordat je een bod deed. Nu de gekte uit de markt is, krijg je weer de ruimte om kritisch te zijn. Plan dus een tweede bezichtiging in en neem bijvoorbeeld je aannemer mee om een offerte te maken voor een verbouwing. Je staat op het punt om honderdduizenden euro’s uit te geven. Goed kijken wat je koopt, is dus verstandig.
5. Samen met een aankoopmakelaar het biedingsproces in gaan
Het bieden is een ingewikkeld proces. Met ervaring kun je beter je mannetje staan en er een lagere koopsom uit slepen. Toch is het verstandig om wel reëel te zijn. Als de verkoopmakelaar jou niet meer serieus neemt, kan het biedingsproces anders verlopen dan gehoopt. Door het inschakelen van een aankoopmakelaar vaar je mee op de kennis van de makelaar. Jouw eigen aankoopmakelaar kan ook bepalen wat een redelijk bod is op het huis. Een aankoopmakelaar kan zichzelf dus terugverdienen.
Heb je vragen over het kopen van een huis? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.
コメント