top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

Hypotheek rente daalt: wat betekent dit voor jou?

De hypotheekrente is de afgelopen week opnieuw gedaald. Dit is de derde opeenvolgende week dat de rente daalt. Maar wat houdt dit precies in? En wat betekent dit voor jou?

 

De daling van de hypotheekrente is zelfs zo groot dat deze tot de top 15 van grootste weekdalingen sinds 2008 behoort. Bijna driekwart van de geldverstrekkers voerde een rentewijziging door. Hierbij kozen 1 op de 5 geldverstrekkers ervoor om de rente te verhogen en 4 op de 5 kozen voor een rentedaling. Deze daling van de hypotheekrente wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Het Amerikaanse inflatiecijfer is beter dan verwacht, maar ook het uitblijven van de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve dragen bij aan de daling van de hypotheekrente.


De gemiddelde rentetarieven voor middellange periodes van vijf tot 10 jaar vast zijn inmiddels met ongeveer 0,15%-0,20% gedaald. De tarieven voor perioden van twintig tot dertig jaar vast zijn bijna met 0,10% gedaald.


Korte rente en lange rente

Er wordt verwacht dat de korte rente (variabel tot twee jaar vast), die wordt beïnvloed door beslissingen van centrale banken, de komende maanden zal stabiliseren. Dit is goed nieuws voor de woningmarkt, waar veel doorstromers te maken hebben met variabele rente voor hun overbruggingsfinanciering of op hun meeneemhypotheek.

Daarentegen zijn de verwachtingen voor de lange rente diverser, die worden beïnvloed door kapitaalmarktrentes. In de komende periode wordt er een lichte daling verwacht. Dit zou positief zijn voor hypotheekaanvragers, aangezien de meeste particulieren hun hypotheekrente voor tien of twintig jaar vastzetten.


Structurele verandering

De gestegen hypotheekrente heeft een structurele verandering teweeggebracht op de hypotheekmarkt. De oversluiters en lange renteperioden zijn verdwenen, en de focus is teruggekeerd naar een termijn van tien jaar vast. Men verhoogt eerder hun hypotheek en blijft wonen of de hypotheek wordt meegenomen bij een verhuizing.

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Comments


bottom of page