top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

DE FAMILIE HYPOTHEEK ALS ALTERNATIEF VOOR AFGESCHAFTE JUBELTON


Met de afschaffing van de jubelton lijken de mogelijkheden om als ouder bij te springen in de financiering van de woning van de kinderen verleden tijd. Toch zijn er alternatieven om als ouder je kind financieel te ondersteunen bij de aanschaf van een eerste woning. Bijvoorbeeld door middel van de familiehypotheek.

Rente Een familiehypotheek is in basis hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen leen je nu bij familie en niet bij de bank. Als ouder ontvang je vervolgens rente van je kind. Het grote voordeel voor de ouder is dan ook dat het spaargeld op deze manier meer oplevert dan wanneer het op de bank staat. Een bank mag tot maximaal 100 procent van de waarde van de woning aan hypotheek uitgeven. Stel dat je kind nog wil verbouwen, dan is de familiehypotheek een mooie oplossing. Hij of zij hoeft dan niet aan het eigen geld te zitten, maar leent dit van jou.

Overeenkomst Ook al ben je familie, de afgesloten lening moet wel in een getekende overeenkomst worden vastgelegd. In deze overeenkomst staan de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de lening. Denk hierbij aan de aflossing en de rente die het kind gaat betalen.

Hypotheekrenteaftrek Als het kind de rente wil aftrekken, dan dient deze nagenoeg gelijk te zijn met de op dat moment geldende gemiddelde rente onder dezelfde omstandigheden. Je mag als ouder best een hogere of veel lagere rente vragen aan je kind, maar dan is de kans groot dat deze niet in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek en vervalt hiermee het belastingvoordeel. Verder moeten ook de voorwaarden overeenkomen met de eisen die worden gesteld aan rentes die in aanmerking komen voor de renteaftrek. Ben je er niet helemaal zeker van, dan kan de notaris en de Belastingdienst jou helpen aan de juiste voorwaarden en rentestanden.

Schenken Als ouder hoef je geen belasting te betalen over de rente die je ontvangt. Daarnaast mag je als ouder het bedrag dat je kind aan aflossing en rente betaalt ook jaarlijks schenken. Houd daarbij wel rekening met de hoogte van het maximale schenkbedrag per jaar. Dat bedrag is in 2023 6.035 euro.

Risico’s Voordat je als ouder de familiehypotheek inzet, is het goed na te denken over de risico’s. Je moet het bedrag bijvoorbeeld wel kunnen missen. Is het bedrag bedoeld voor je ‘oude dag’, weet dan wat voor consequenties het heeft door daar een (groot) deel van uit te lenen. Denk ook na over de risico’s wanneer je kind de rente niet meer kan betalen of de hypotheek niet kan aflossen. Daarnaast kan het ook zijn dat de bank besluit geen hypotheek uit te keren. De lening bij de ouders telt namelijk mee in de totale schuld van het kind. Hierdoor kan de bank concluderen dat het inkomen niet toereikend is om beide leningen te financieren en de bank daarmee een te groot risico loopt.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Comments


bottom of page