top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

DE 5 BELANGRIJKSTE VRAGEN OVER HET ENERGIEPLAFOND

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Tijdens Prinsjesdag werd er gesproken over het instellen van een energieplafond. Met dit energieplafond moet er een eind komen aan de steeds maar stijgende energieprijzen. Dit zijn de 5 belangrijkste vragen waarop je antwoord wilt hebben over het energieplafond.


Wat houdt het energieplafond in?

Het energieplafond is in feite een prijsplafond voor de kosten die je betaalt voor het gebruik van gas en stroom. Dat houdt in dat er een maximaal bedrag wordt gesteld aan de vraagprijs van een kubieke meter gas en kilowattuur stroom. De energieleveranciers mogen niet meer dan dat maximale tarief vragen aan de consument. Het energieplafond gaat officieel in per 1 januari 2023. Echter vindt er al verlichting van de energierekening plaats vanaf 1 november van dit jaar.

Hoe hoog is het energieplafond?

Zoals gezegd wordt ervoor zowel gas als voor stroom een plafond ingesteld.

  • Het plafond voor gas is maximaal €1,50 per m3.

  • Het plafond voor energie is maximaal €0,70 per kWh.

Deze bedragen zijn inclusief btw, energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie). Het prijsplafond staat niet vast en is dus variabel. Mochten de ontwikkelingen met betrekking tot de gas- en stroomprijzen positief ontwikkelen en dus goedkoper worden, dan kan het plafond naar beneden worden bijgesteld. Voor gas geldt echter dat het plafond naar maximaal €1,20 per m3 kan worden bijgesteld.

Voor hoeveel energieverbruik geldt het plafond?

Het energieplafond geldt voor een maximaal aantal te verbruiken kuub gas en kilowattuur stroom. Je kunt dus niet onbeperkt gebruik maken van het plafond.

  • Voor gas geldt een maximaal verbruik van 1.200 m3 per jaar.

  • Voor stroom geldt een maximaal verbruik van 2.400 kWh per jaar.

Kom je op jaarbasis boven dit verbruik uit, dan betaal je voor het resterende verbruik de tarieven die zijn vastgelegd in jouw energiecontract.


Ik heb een vast contract bij mijn energieleverancier. Geldt het energieplafond ook voor mij?

Ja, als er in je vaste contract gerekend wordt met een gasprijs boven de €1,50 per m3 en een stroomprijs boven de €0,70 per kWh dan geldt het energieplafond ook voor jou. Liggen de prijzen in jouw contract lager, dan betaal je gewoon de prijzen zoals vermeld in je contract tot het moment dat je contract is afgelopen.


Onduidelijkheden

Op dit moment zijn er nog onduidelijkheden over de compensatie voor mensen met stadsverwarming en een warmtepomp. In beide gevallen is de kans groot dat zij geheel of gedeeltelijk van het gas af zijn, maar wel meer stroom vragen. Met daarbij het relatief hoge plafond voor stroom, kunnen zij op dit moment minimaal gebruik maken van het energieplafond. Er wordt daarom op dit moment nog gekeken of en hoe deze groep gecompenseerd kan gaan worden.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Comments


bottom of page