top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

Check geluidsoverlast voordat je koopt.

Bij de bezichtiging van jouw droomhuis lijkt alles prima in orde. De omgeving is rustig, de buren stil. Maar misschien kom je net op het verkeerde moment. Hoe check je geluidsoverlast? 6 tips. Verkeerslawaai, burengeluiden en buitengeluiden: geluidsoverlast is niet zomaar op te lossen. Het beïnvloedt het woongenot en kan nadelig zijn voor je gezondheid. En de kans dat je ermee te maken krijgt is niet gering. Hoe vind je een woning waarbij de kans op geluidshinder zo klein mogelijk is? 6 tips om geluidshinder te spotten:


1. Houd rekening met de windrichting Vanwege een veranderende windrichting kun je op het ene moment verkeerslawaai horen en op het andere moment niet meer. Let ook op de ligging van de tuin, het balkon of dakterras; hoe dichter bij de lawaaikant, hoe groter de kans op overlast.

2. Bestudeer geluidskaarten Op de website van Atlas Leefomgeving zie je per postcodegebied de gemiddelde geluidsbelasting en waar het geluid vandaan komt. (Bron: RIVM)

3. Controleer de gevel en tel de ramen In 1986 is een wet in werking getreden die woningen moet beschermen tegen verkeerslawaai. Dat betekent echter niet dat woningen die sindsdien zijn gebouwd het geluid van buiten per se beter tegenhouden. Oude woningen hebben vaak een kleiner raamoppervlak. Dat laat minder geluid toe. Lawaai door een groot raamoppervlak kun je minimaliseren met dubbelglas waarvan de buitenruit dikker is dan de binnenruit. En zorg dat de ramen voorzien zijn van een goede kierdichting.

4. Vergelijk de plattegrond met die van de buren Geluidongevoelige ruimten, zoals hal, toilet of badkamer, fungeren als buffer en verkleinen de kans op overlast. Als woonkamers of slaapkamers aan elkaar grenzen, kan dat overlast veroorzaken. 5. Vraag naar de spouwmuur Een woning met een ankerloze spouwmuur isoleert geluid bijna altijd beter; dit geldt vooral voor woningen vanaf de jaren 80. Een ankerloze spouwmuur bestaat uit twee losstaande muren, alleen verbonden door een gedeelde fundering. Vervuiling in de spouw kan ervoor zorgen dat de geluidsisolatie minder goed is.

6. Bij een appartement: controleer de draagvloer Oudere etagewoningen met houten draagvloeren isoleren slecht en zijn lastig te verbeteren. Vraag of de Vereniging van Eigenaren eisen stelt aan een minimale geluiddemping. Zijn er geen regels? Dan is de kans op geluidshinder groter.


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Comments


bottom of page