top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJohn van Bennekom

Hypotheekregels 2024: wat verandert er voor jou?

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf volgend jaar wijzigingen zullen plaatsvinden in de hypotheekregels. Toekomstige huizenkopers van goed geïsoleerde woningen krijgen de mogelijkheid om een groter bedrag te lenen, met een potentieel verschil tot wel 50.000 euro. Bovendien zal de leenruimte voor alleenstaanden worden verruimd, en vanaf 2024 kunnen oud-studenten die hun studieschuld sneller aflossen een hogere hypotheek krijgen.


Energiezuinig wonen? Meer hypotheek

Huishoudens kunnen volgens het kabinet 'verantwoord' een hogere hypotheek aangaan als het energieverbruik in een huis laag is of als er energiebesparende maatregelen zijn genomen. Daarom hangt vanaf 1 januari de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens voor een deel af van het energielabel van de woning.

Voor de aanschaf van een woning met een hoog label kan meer worden geleend dan voor een woning met een laag energielabel. Dat bedrag varieert van 5.000 euro (voor label C,D) tot 50.000 euro (voor een zogenaamde nul-op-de-meter-woning) extra.


Verduurzaming

Vanaf volgend jaar mag er ook meer geleend worden voor het verduurzamen van woningen met lagere labels. Het extra bedrag dat extra geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen wisselt tussen de 10.000 en 20.000 euro (voor huizen met energielabels E,F,G).


Meer leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro kunnen straks 16.000 euro extra lenen. Dit is een versoepeling van de huidige regels, waarbij alleenstaanden met een inkomen van ten minste 33.000 euro meer leenruimte hadden.


Hypotheekregels aangepast voor oud-studenten

Het kabinet wil er ook voor zorgen dat oud-studenten met een studielening een hogere hypotheek aan kunnen gaan als ze extra hebben afgelost. Vanaf volgend jaar wordt de impact van een studielening op het afsluiten van een lening aangepast. Dit betekent dat er, in tegenstelling tot nu,  niet meer gekeken wordt

naar de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld.

De hoogte van de hypotheek wordt straks vastgesteld op basis van wat iemand maandelijks terugbetaalt. Wie al extra heeft afgelost op zijn studieschuld, kan daarmee dus meer lenen.


Conclusie

De versoepeling van de hypotheekregels is een positieve ontwikkeling voor woningkopers. Het maakt het voor mensen met een goed geïsoleerd huis, alleenstaanden en oud-studenten makkelijker om een hypotheek af te sluiten.

 

 

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Gekte op de huizenmarkt is terug

De gekte op de huizenmarkt is terug. Het aantal te koop staande woningen is laag. Het aantal huizenzoekers is hoog. Het gevolg is dat er weer flink boven de vraagprijs geboden wordt. Volgens de kenner

Een hoge of lage WOZ-waarde, wat is beter?

Een hoge of juist een lage WOZ-waarde, wat is gunstiger voor jou? Op de eerste dag van het jaar berekent de gemeente de WOZ-waarde van jouw huis. Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis v

Banken adviseren verplicht uniform klimaatlabel

Stel een verplicht en uniform klimaatlabel in om hoge kosten door klimaatrisico’s te voorkomen. Dat adviseren ABN Amro, Rabobank en ING in een gezamenlijk rapport over kosten van klimaatverandering vo

Commentaires


bottom of page